onsdag 10 december 2014

Söta och kryddiga nötter


Tänkte bjuda på ett inlägg från dagens julstök.


De här godbitarna har funnits med i 
våra jultraditioner redan några år. 
Kan inte säga annat än att ni nog borde testa de här, 
de är urgoda
Och ni kan lika gärna göra två satser när ni ändå är på gång, 
de kommer garanterat att vara slut långt före jul i alla fall!

 Söta och kryddiga nötter.
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
3/4 dl socker
2 tsk salt
2 äggvitor
2 1/2 dl cashewnötter
2 1/2 dl skalad hel mandel

Vispa äggvitorna lätt, tillsätt kryddorna och sockret. 
Blanda ner nötter och mandel, rör om så att de täcks.
 Sprid ut på en långpanna och rosta. 
Rör om då och då. 

Pass på så att de inte bränns, i originalreceptet stod det att de skulle vara på 200 grader i 15-20 minuter, men har tyckt att det blir för varmt. Inte roligt att äta brända nötter. Sänkte temperaturen i ugnen till 180 grader i stället. 

 Idag använde jag inte enbart caschewnötter och mandel utan tog en påse med blandade nötter. 
Det blev också gott!


De här är också trevliga att sitta och knapra på, så ta och släng ihop en sats av de här också!
Vill man inte ha dem själv är det en rätt trevlig gåva.


Rostade salta mandlar
200 g oskalade mandlar
2 dl vatten
2 msk fint salt

Koka upp vattnet och saltet. Dra kastrullen av värmen och lägg i mandeln. Låt ligga i 5 minuter. Sprid ut mandeln på en plåt och grädda i 10 min på 225 grader. Rår om en gång. Låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar