torsdag 9 oktober 2014

Bröd

E och jag har bakat bröd idag. Har egentligen aldrig riktigt gillat att baka med jäst. Har aldrig varit bra på det. Ibland har degen jäst bra men ibland har vi fått äta platta bullar utan luft. De som testat såna bullar så vet att man blir tung och trött i magen av såna, men bullar ska ätas om man nu bakat en gång. Så då har vi ätit tunga bullar. Men man vill inte ha såna bullar så ofta. Har också tyckt det tagit för lång tid med allt knådande och rullande. Och så är det kladdigt. Så därför har jag valt att inte bakat med jäst.

Men i höst har jag bestämt mig för att det inte kan vara så svårt som jag inbillar mig. Och för att förhindra att degen inte jäser använder jag numera en termometer till vätskan fastän det känns lite som att fuska.

Här är två bra recept på bröd som jag verkligen gillar numera! Arbetsinsatsen är rätt liten. Det är enkelt! Så enkelt att en treåring orkar vara med hela tiden! Man behöver inte knåda. Degen är kladdig, men man behöver inte kladda ner sig eftersom man bara ska röra den med träslev, degen ska alltså vara lös! Brödet bakas i långpanna! 

Rågbröd
5 dl vatten
3 msk olja
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk sirap eller honung
1 dl havregryn
7 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl

Blanda degen, låt jäsa i bunken minst 30 min. Sätt  degen i långpanna, låt jäsa 30 min till. Grädda i ung på 200 grader ca 20 min.

Blandbröd, 
eller Annikas scoutbröd, hittas här!

(Det här är ju en större sats, vill man bara baka en långpanna så är det ju enkelt att halvera mängden!)

Kanske du också sku ta och baka lite bröd!

1 kommentar: