torsdag 16 juni 2016

Granskottssirap...


Näää, vem sku behöva sånt, tänkte jag. 
Tills värsta sommarförkylningen tog oss och golvade oss totalt.
Absolut att vi behöver, insåg jag,
 eftersom den sägs vara en effektiv hostmedicin!


Att göra granskottssirap är superlätt. 
I dag på förmiddagen drog jag och kidsen på oss stövlarna och traskade ut i skogen med en burk. Vi plockade nyutslagna granskott och fyllde burken till hälften. Efter att vi gått igenom dem hemma, samt haft dem på terrassen en stund, utbredda på en tallrik för att ev.  småkryp skulle kunna fly, varvade vi granskott med rörsocker i burken.

Vi tog lika mycket socker som granskott! Sen satte vi på locket och nu har vi ställt burken i ett soligt fönster. Burken ska skakas en gång om dagen så att det rörs runt. Efter en månad bör sockret ha smält samman och bildat en sirap. Då är det bara att sila av hälla sirapen på flaska. Ja, svårare än så borde det inte vara!

Läste nånstans att om man vill skynda på processen kan man efter 1-2 veckor blanda sirapsblandningen med lika stor mängd vatten som man hade granskott i en kastrull och koka ca 15-20 minuter. När vätskan börjar tjockna är den färdig att silas av. Sirapen tjocknar när den kallnar och ska vara rätt tunn när den silas, annars kan den stelna för mycket. Skulle det bli så är det ändå bara att igen koka upp den med någon deciliter vatten och göra ett nytt försök.

Sirapen lär bli väldigt välsmakande (nästan som godis!)
och passar, förutom till hostmedicin, också till plättar!
  Den färdiga sirapen skall förvaras i kylskåp och håller upp till ett år.

Väntar med spänning på att se resultatet! 
Kanske du också ska göra en sats? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar